Jsem dosud ortodoxní prsař. Mám tím na mysli svůj oblíbený, zažitý a jediný používaný plavecký styl.

21. února jsem byl na kurzu plavání metodou Total Immersion® (úplného ponoření). Je to ladný způsob plavání (všemi styly), jehož cílem je minimalizovat „boj“ plavce s vodou a maximalizovat účinnost plavání s využitím vody jako podpory a přítele.

Fígl je ve využití okolního prostředí. Je to o vodě! A rovněž o životě! Posuďte sami, zda můžete sdílet stejný pohled na věc.

Píseň Árie měsíce, kterou zpíval Jiří Šlitr či Waldemar Matuška, začíná slovy: „Plavu si, ani nevím jak, vždyť nemám prsa, nemám znak, mám jen hlavu plnou ideálů.“ Naučíte-li se způsob totálního ponoření, budete také plavat, ani nebudete vědět jak. Na druhé straně, v životě je užitečná všímavost

Voda…

Název „úplné/totální ponoření“ mi přijde výstižný a univerzální. Je pro vás lepší s životem a věcmi „bojovat“ nebo se do nich „úplně ponořit“? Také jsem v životě míval období, kdy jsem se „úplně ponořil do sraček“. Pak člověk potřebuje jinou metodu – rychlého vynoření.

Jak se dalo očekávat – a v průběhu kurzu se to ukázalo – ono „úplné ponoření“ není jen tak. Má své fáze a dílčí pohyby, které je třeba nacvičit. Ve hře je zkrátka více prvků. Ty se potřebujeme naučit vzájemně vyvážit a sladit je. Pak vypadá výsledek nádherně. Sami to posuďte ve videu zakladatele Total Immersion®, Terryho Laughlina (letos oslaví 65 let).

Total Immersion®.

(Zdroj: YouTube)

…je život

Pro život platí v podstatě totéž. Totálnímu ponoření se v jistém slova smyslu věnuje i americký pozitivní psycholog s krkolomným maďarským jménem Mihaly Csikszentmihalyi. V jeho případě však nejde o plavecký styl, ale stav stav flow (plynutí). Stav optimálního prožitku na cestě ke štěstí a nalezení smyslu života. Podle Csikszentmihalyiho (s.16):

„Optimální stav vnitřního prožívání nastává tehdy, když je naše vědomí uspořádáno. K tomu dochází, když svou psychickou energii – nebo pozornost – investujeme do realistických cílů a když naše schopnosti odpovídají dané příležitosti k akci.“

Onu neděli se mé vědomí, ve smyslu pozornosti a fyzické energie, ukázalo v bazénu v Ostravě-Bartovicích, jako neuspořádané. Uspořádat to, jak se pohybuje vedoucí ruka, co dělá a jak se pohybuje druhá ruka, hlava, trup a nohy, bylo nad možnosti mého Sebe-vědomí a plaveckých návyků.

Obr. 1 – Bazén v Ozdravném centru Ještěrka, Ostrava-Bartovice.

Zdroj: Sareza

Návyky

Připomnělo mi to tzv. realistické cíle. Pro plavání je (můj) motiv jasný. Chodím do bazénu plavat 60 minut. Rád bych za tu dobu ve volném tempu buď uplaval více než obvyklé 2 km nebo bych chtěl uplavat 2 km, avšak za výrazně kratší dobu. Leč zažité prsařské návyky nelze překonat pouhými dvěma hodinami nových cviků a jejich krátkým trénováním. Smysluplný celek a ladný pohyb ve vodě se vyvine systematičtějším tréninkem. = Budováním návyků!

Každý máme řadu různých rutin a návyků, kterými (protože jsou zažité) ne-vědomě „bojujeme“ s plynutím života. Často jsou to malé věci, pravděpodobně vypadají malicherně, ale brání nám v optimálním prožívání. Lze dokonce předpokládat, že jsou umísteny v naší hlavě a mysli. Je to o stylu. Když zrovna v životě „plavete prsa“ nemůžete očekávat, že budete tak rychlí, jako „životní krauler“.

Ve vodě (v hloubce, kde jsme nedosáhli na dno) probíhalo jedno cvičení. Účelem bylo kopat střídavě nataženýma nohama dopředu a dozadu a mít ruce spuštěné podél těla s cílem nenechat se potopit. Při správném provedení vás kopy udrží nad hladinou. Bez pomoci rukou bych se utopil, protože mi prsařský návyk velel buď „šlapat vodu“ nebo kvedlat nohama na všechny strany a ne pouze dopředu a dozadu. Trenérka Katka to viděla, tak mě na tento pro mě smutný fakt upozornila. Vyzkoušejte!

Poučení lze (nikoliv snadno) převést do života, životních návyků a výdeje životní energie. Budu rád, když se o ně podělíte v komentářích.

Obr. 2 – Voda je jedním ze živlů, má životodárný i duchovní rozměr.

Zdroj: Pexels

Potřeby, Dary, talenty a schopnosti

Nejen pro potěchu Archimédovu, jsme specifické cvičení věnovali rovněž nalezení individuálně vyhovujícího náklonu trupu. Žádný univerzální mustr typu „nakloňte trup o x stupňů“ a bude to ono pravé ořechové. Prostě to každý máme jinak.

Převedeno do života ve flow – vyplatí se věnovat pozornost tomu, jaké jsou naše individuální dispozice a potřeby (= náklon), aby bylo totální ponoření do proudu života (= stav flow) dosažitelné co nejefektivněji, vědomě a (pokud možno) často.

Když se to podaří a „dělá se to správně“, je to paráda. Akorát to nedělá SE, ale děláme to MY, TY, JÁ… Na ukázkách ze závodů jsme viděli borce totálně ponořené, jak ladně plavou ve své dráze. Kolem nich se v ostatních dráhách „vařila voda“, plácáním, tempy a kopy (= úsilím). Oni spíše pluli než plavali. Jeden z nich si pak také 100 metrů „zaplácal“. Potřeboval zafinišovat. Ne však proti soupeřům, ti byli daleko za ním. On finišoval proti světovému rekordu. Efektivita se projevila. Čím delší trať, tím více bylo znát rozdíl. Dlouhým „plácáním“ se člověk brzy unaví.

Poučení je nasnadě. Život není jen o jednom dni, týdnu, měsíci či roce. Když se životem plácáte, rychleji vás to unaví, než když jím ladně plavete! (A ladně plavete, když si vytvoříte podmínky – tělo, hlava, prostředí… – a úplně se do života ponoříte).

Tak do toho!

Napadlo mě, že to budu trénovat a skládat po kouscích. Běh má podobnou „ladnou“ alternativu. Říká se jí Chi-running. „Chi“ (čchi) je v čínském pojetí základní  energií, hybnou silou života. Elán a energii k životu prostě potřebujeme!

A o to jde. O optimální prožívání, optimální způsob plavání, běhu… (když naše SCHOPNOSTI a Dary, odpovídají PŘÍLEŽITOSTI K AKCI). Tak vám přeji mnoho optimálních prožitků.

Co způsobuje že se občas „plácáte“ v životě? Kdy zažíváte onen stav optimálního prožívání? A vlastně… jak v tom všem „plavete“? Napište do komentářů

Několik tipů na knihy k přečtení:

  • CSIKSZENTMIHALYI, M. Flow – O štěstí a smyslu života. 2. vyd. Portál: Praha, 2015. 326 s. ISBN 978-80-262-0918-8.
  • DREYER, D., DREYR, K. ChiRunning – revoluční přístup k běhání bez námahy a zranění. 1. vyd. Mladá Fronta: Praha, 2013. 273 s. ISBN 978-80-204-2691-8.
  • LAUGHLIN, T. Plavání Total Immersion® – Revoluční metoda, díky níž může každý plavat rychleji a ladněji. 1. vyd. Mladá Fronta: Praha, 2013. 235 s. ISBN 978-80-204-3142-4.

Kontaktuje mě

6 + 4 =

Tento příspěvek byl původní součástí mého blogu Život 50+, který fungoval od 3/2015 do 3/2016 na platformě webu 2.0.

Libor Friedel

Libor Friedel

Lektor, kouč a konzultant s praxí od roku 1996

Mým posláním je inspirovat ke zlepšování, pomáhat se znalostmi a jejich aplikací a vytvářet bezpečný prostor pro rozvoj lidí a organizací. Dávám do toho SRDCE.

Slova moudrých

„Člověk, který plave proti proudu ví, jaké je jeho síla.“

(Woodrow Wilson)

Share This