Milion. Je to skvělý pocit! Byť to stálo hodně úsilí a poslední dva týdny to šlo ztuha. Je jisté, že to může dokázat téměř každý. Co je k tomu zapotřebí?

Zde je jednoduchý, fungující, univerzální šestibodový návod, jak to zvládnete i vy:

  • Být zdravý (ale je to relativní)
  • Chtít – být odhodlaný, mít trpělivost a vůli
  • Soustředit se na cíl a jednat
  • Využít podpory druhých (blízkých, přátel…)
  • Nenechat se zlomit nezdarem
  • Radovat se z malých dosažených vítězství

Úvod skoro jako z partesu. V duchu návodů a příruček „Jak na to“, novodobých propagátorů úspěchu. K dokonalosti chybí příběh, jak se odrazit ode dna k vrcholu.

Být milionářem. Touha? Sen? Realita? Zbytečnost? Inspirace? Cíl? Zvolte si úhel pohledu. Jeden nabízí tento článek.

Milionář

(Záleží na měřené jednotce, i když často přepínáme na peníze.)

Co se vám honilo hlavou při čtení prvního odstavce? Skrývá se za tím něco obecnějšího, něco, co pravda je i co pravda není?

Titulek úplně „přesný“ není, spíše zní bulvárně (každý titulek má nalákat, provokovat, ovšem může i odradit). Dnes milionářem ještě nejsem. Ale milion už klepe na dveře. Připravuji druhý „report“ v programu Proměna 2016. Na „tachometru“ mám od zahájení po dvou měsících zhruba 950 000 kroků. Je to výsledek jednoduchého měření neodbytného cifršpióna na zápěstí – fitness náramku Vívofit.

Podlehnete-li propagovanému, vědecky ověřenému trendu udělat denně alespoň 10 000 kroků (chůzí nebo během), dostanete se na milion po 100 dnech, tedy 3 měsících a kousek. Zvýšíte-li úsilí, tak i dříve. Být milionářem za 3 měsíce je tudíž velmi reálné! Obecný princip je zřejmý – krok PO KROKu k milionu. Opakujete postup a jste multimilionáři. ????

Pro mě milion (kroků) nebyl cílem. „Vyplynulo to ze hry“, jak říkají sportovci. Dokonce si myslím, že obecně „být milionářem“ není moc silný a motivující cíl, např. pokud jde o pocit životního štěstí. Je to spíše milník a symbol. Kdo by chtěl nahromadit milion kroků, sekund, minut, korun, dolarů, Euro apod. jen proto, aby je „nahromadil“?

  • Milion sekund uplyne během jedenácti a půl dne.
  • Milion kroků uděláte za tři měsíce.
  • Milion peněz (měnu si vyberte sami) potřebujete nejprve „utržit“ a po odečtení nákladů teprve „vydělat“ (příjem a zisk nejsou totéž, produktivita tržeb 1 000 000,- Kč/člověk/rok není žádná závratná výkonnost, v mnoha odvětvích je to spíše zaostávání). Časový úsek je proto velmi relativní a ovlivněný řadou faktorů, i když uplatníte jednoduchý návod. Můžete také doufat ve štěstí a výhru ve sportce…

To jsou tři perspektivy (multi)milionářství každého z nás.

„Jak mít milion na účtě? Existuje spousta způsobů, jak se dostat ke svému prvnímu milionu. Mezi dva základní způsoby patří: VYDĚLAT si a UŠETŘIT. Mezi těmito dvěma póly existuje velká šedá zóna, která vás k milionu také dovede a možná spolehlivěji a rychleji. Jak? Investujte. Investujte tak, že vám to přinese vyšší úrok, vyšší výnos a vyšší výdělky.“

(Zdroj: Finance.cz)

Obr. 1 – Přesýpací hodiny, symbol plynoucího času.

Zdroj: Pixabay

3 pohledy na „meloun“

Čas

První „milionářská věc“ je neúprosná. Čas plyne, nedá se uložit na úrok, nedá se skladovat na horší časy do budoucna. Proto, aby čas plynul a my nastřádali prožité/“probyté“ sekundy, nemusíme nic dělat. Je to kvantita. Jakou kvalitu ji dodáme, už je jiná píseň. Je to odpovědností každého z nás. Jisté je, že čas můžeme INVESTOVAT. Tato investice se dá měřit. Osobně jsem např. do běhání za 9 měsíců investoval 4 dny, 20 hodin, 18 minut (díky měření v Endomondo).

Podle Malcolma Gladwella, investujete-li 10 000 hodin do rozvoje odbornosti, stanete se špičkovým odborníkem. Každý jsme soukromým investorem.

Kroky (vzdálenost)

Druhou „milionářskou věc“ ovlivňujeme sami – úsilím, snahou, chtěním, tím, zda v sobě neseme odpověď na otázku „Proč?“. Za jak dlouho nashromáždíme tuto kvantitu (milion kroků)? Každý má svou odpověď.  Hrozí zde jistá rizika. Když jsem přepískl trénink, podcenil regeneraci a zřejmě přehlédl signál těla při jednom ze závodů, přišla odezva. Protože kvantita dostala přednost před kvalitou. Problémy s kotníkem, klidový režim a to co bolelo nejvíc (ne tělo, nýbrž duši) – neabsolvoval jsem svůj první oficiální půlmaraton v Jistebníku. Nic nového pod sluncem, klasické „něco za něco“. Za to, co a jak jsem dělal, jsem zaplatil cenu. Asi jsem mohl být „milionářem“ dřív, mohl jsem za sebou mít radost z uběhnutého půlmaratonu…

Takto se obvykle roztáčí závod a spirála, jak „pozdě bycha honit“, lamentovat, stěžovat si. Nebo se poučit a být za poučení vděčný. Četl jsem, že život je trpělivý učitel. Uděláme-li chybu, většinou dostaneme další šanci. Ne každý ji však využije. Osobně jsem si přepracoval tréninkový plán přípravy a pro 55. ročník Ostravského maratonu 11.9.2016 zůstanu u trati 10 km.

Milion je mezistupeň. Přijdou další sekundy a další kroky. Přichází i důsledek (= odpovědi na otázku „Proč?“) – lepší pocit, nižší hmotnost, zlepšující se fyzička, více Elánu a energie, menší číslo riflí, ale taky účastnické medaile, trička… Pro jiné třeba medaile a diplomy za umístění, ceny (bral bych nějakou lahvinku vína jako v Jistebníku).

Taky se to dá celé zjednodušit a zúžit perspektivu – „Za dobrý pocit si chleba nekoupíš“. I takové argumenty jsem slyšel.

Peníze

Třetí „milionářská věc“! Na tuto problematiku existuje řada „expertů“, „zaručených“ návodů, zkušeností, pravd, polopravd a lží, užitečných a neužitečných přesvědčení. Je to lákavé, citlivé a věčné téma. Bez peněz to nejde, nicméně chtěl jsem naznačit, že milion sám o sobě (podobně jako kroky) je spíše užitečným mezistupněm, důsledkem i příčinou (protože je člověk užitečný druhým a poskytne jim hodnotu může si vydělat), s příjemnými dalšími následky (třeba svobodou v rozhodování při naplnění touhy cestovat). Pověstný „meloun“ však nevnímám jako užitečný cíl sám o sobě (lze být bohatý a přitom „prázdný“, vyhořelý, bez vědomí vlastní identity, „nevědět roupama co by“…).

V motivační „manažerštině“ jsou peníze tzv. hygienickým faktorem. Jejich nedostatek je příčinou nespokojenosti. Dostatek peněz ovšem nezpůsobuje automaticky spokojenost (maximálně na krátkou dobu), nýbrž jakýsi „nulový stav“, nazývaný ne-nespokojenost.

6 podmínek milionářů

Ať se jedná o kteroukoliv ze tří milionářských věcí, přejeme si často „hodně ZDRAVÍ“. Být zdravý je podmínka. Někdy nutná, ale nepostačující, někdy ani ne nutná (pokud jde o paradigma fyzického zdraví a vzhledu). Příkladem může být Nick Vujicic, který plnohodnotně žije a inspiruje, i když mu chybí ruce i nohy. Dalším třeba slavný vědec, astrofyzik Stephen Hawking, totálně ochrnutý a neschopný řeči.

Paradigma zdraví dokáže leckdy překonat naše motivace a CHTĚNÍ – odhodlání, chuť, vůle zdolat překážky, trpělivost, schopnost a touha vyrovnat se s podmínkami života mimo obvyklou zónu pohodlí. To jsou ingredience koktejlu, k němuž je dobré přidat i další hybné síly, které jsem zmínil na začátku:

  • Mít CÍL a soustředit se na něj
    • Je ještě někdo, kdo neslyšel o SMART cíli?
  • Získat PODPORU druhých
    • Být vděčný je užitečnější postoj, než si stěžovat.
  • NEnechat se ODRADIT nezdary
    • Kdybychom se nechali jako batolata odradit tím, že upadneme po prvních krůčcích, nikdy bychom se nenaučili chodit.
  • Nepřehlížet MALÁ VÍTĚZSTVÍ
    • Mít vizi či „velký“ cíl je super, ale přestat si kvůli tomu všímat maličkostí a toho, co je tady a teď, to ničemu nepomůže.

Účinné, jednoduché k přečtení, reálné ke zvládnutí.

Už jste začali?

Obr. 2 – Být milionářem! Má to své příčiny i důsledky.

Zdroj: Canva

Abych učinil zadost „reportu“

Ovšem, abych nezapomněl na „report“, tak alespoň pár informací.

  • Jeden z cílů, být „do-centem“ do svých narozenin 2016 jsem splnil už minulý měsíc.
  • Malým vítězstvím je, že i přes „klidovou dobu“ jsem si docenturu za poslední měsíc udržel. Leč místy to byl boj. Stihl jsem přes 100 km „běhmo“ a 130 km „kolmo“. Malá kilometrová vítězství pomáhala v několika projektech podpory, v nichž se z malých vítězství stávají vítězství velká – Sportovci na vozíčku, SOS dětské vesničky, onkologicky nemocné děti.
  • Podporuje mě rodina, řada přátel a jsem vděčný i za podporu ostatních z Proměny 2016.
  • První „zranění“ (natažení vazu v kotníku) mě neodradilo. To, že váha neklesala tak rychle, jak si (naivně) představuji, mě také neodrazuje.

Během a chůzí jsem se během dvou měsíců (přes pět milionů sekund) stal krokovým milionářem. Při starém způsobu života by to trvalo asi 3x tak dlouho.  Milion dolarů či korun jsem za ty dva měsíce nevydělal, ani neutratil. Mám zato milionovou manželku a dcerku. Jsem jim vděčný a jsem spokojen. Vzhůru do života 5.2!

Obr. 3 – V Jistebníku jsem Vodohospodářský VH půlmaraton neběžel. Měl jsem Radost, jak to zvládli ostatní. 21.5.2016.

Zdroj: vlastní foto

Otázky pro vás

  • Jaký je váš postoj a náhled na „milionářské věci“?
  • Máte svého „cifršpióna“?
  • Jakými chcete být milionáři?

Aktualizace 4.6.2016

Už je to tady! (Zdroj: Výpis Garmin Connect)

Kontaktuje mě

12 + 11 =

Libor Friedel

Libor Friedel

Lektor, kouč a konzultant s praxí od roku 1996

Mým posláním je inspirovat ke zlepšování, pomáhat se znalostmi a jejich aplikací a vytvářet bezpečný prostor pro rozvoj lidí a organizací. Dávám do toho SRDCE.

Slova moudrých

„Čas má větší hodnotu než peníze. Můžete získat více peněz, ale nemůžete získat více času.“

(Jim Rohn)

Share This